×

Actietrainingen | Demonstratierecht | Proeverijen

Proeverijen voor niet-activisten

Activisme is niet voor iedereen. En dat is helemaal oké. Voor mensen die op afstand geïnteresseerd of juist oprecht kritisch zijn organiseren we proeverijen:

Je kunt op een laagdrempelige manier kennis maken met de thematiek. Of juist in debat op het scherpst van de snede. Proeverijen zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld op festivals of tijdens thema avonden.

Het doel van de proeverijen is niet om elkaar te overtuigen maar om te verbinden. Niet vanuit het zoeken naar overeenkomsten, maar juist verbinden vanuit de authentieke verschillen.

Een proeverij is in verschillende lengtes en formats beschikbaar en voor vershillende omvangen van groepen. Hier vindt u een aantal elementen die deel kunnen zijn van de proeverij. Uitgebreider uitleg daaronder.
- Inspiratie sessie 'Wat past bij mij?'
- Inspiratie sessie: 'Bjeno's persoonlijke reis'
- Optreden met Singer-Songwriter liedjes.
- Een laagdrempelige uitleg over het hoe en waarom van disruptieve actie.`En wat juist niet.
- Een exploratie van juridische kaders

En voor christenen onder u:
- een exploratie van theologisch, bijbelse en/of spirituele kaders.

Er is altijd wel een mix die bij u of uw groep past. En het is ook altijd een optie om het geheel ad hoc open te gooien en de deelnemers of het publiek de richting te laten bepalen. Hieronder een wat nadere uitleg van de elementen Neem contact op als u eens vrijblijvend wilt brainstormen.


Inspiratie sessie 'Wat past bij mij?'

Activisme is wellicht niet voor iedereen. Daarnaast is 'activisme' ook een vrij breed en beladen woord.

Maar iedereen kan goed doen. De vraag is: hoe weet ik wat waar en goed is, en hoe kan ik aan de slag?' In het kort zou mijn antwoord dan zijn:

Waar jouw talenten raken aan de nood van de werld, daar ligt jouw taak. En het hoeft niet perfect noch alles in een keer. Probeer het vandaag iets beter te doen dan gisteren en morgen iets beter dan vandaag. Dat is het begin van een hele mooie wereld.

Bjeno's persoonlijke reis?

Ik ben niet altijd activist geweest. Ik ben daar vrij laat mee begonnen zelfs.

Ik ben van nature ook vrij gezagsgetrouw. Zowel in persoonlijkheid als qua opvoeding. Mij is geleerd om ‘allen die over u gesteld zijn‘ te gehoorzamen. Ouders, docenten, de kerk (opgegroeid in reformatorische/bible belt omgeving), de overheid.

Toen ik in aanraking kwam met activisme, in eerste instantie via de klimaatbeweging, voelde dat niet als in strijd met de kernwaarden die ik had. Het was vooral de praktische uitwerking van de dingen die ik tot die tijd vooral theorethisch en conceptueel had overdacht.

Optreden met Singer-Songwriter liedjes.

Ik ben een vrij verbaal en talig persoon. Dat is best vaak nuttig. Maar de verbale kant heeft in het verleden ook best vaak een muur gevormd tussen mij en mijn gevoelens.

Op een dag (tijdens de 40 dagen tijd) ben ik met mezelf de uitdaging aan gegaan om dagelijks een liedje te schrijven. Over de liefde en alles wat het hart raakt.

Hoewel niet meer dagelijks, ben ik niet meer gestop met schrijven. En na 300+ liedjes ben ik gestopt met tellen. Needless to say, een groot deel van de liedjes zijn niet voor het publieke oor. Maar daar tussen heb ik wel wat pareltjes gevonden.

Toen ik met klimaat en klimaatrechtvaardigheid in aanraking kwam, ben ik daar ook liedjes over gaan schrijven.

Hoe en waarom actievoeren?

Voor sommigen ligt actievoeren ver van het bed. Hier krijg je een inkijkje in het wat en hoe van het actievoeren. Waarom denken we dat het werk? Hoe doen we het? Wat komt er bij kijken que voorbereiding en emoties?

Een exploratie van de juridische kaders

Demonstreren is een grondrecht. Ook de disruptieve vormen zijn bechermd binnen het demonstratierecht.

Nu kun je de boodschap niet tof vinden. Ook kun je de methoden niet tof vinden. Belangrijk is dan wel dat je goed onderscheid maakt tussen (je) morele kaders enerzijds en anderzijds de juridische kaders. Er wordt te vaak aangenomen dat iets niet mag. Daar zit echter een nuance in.

Een burgemeester mag je natuurlijk van een weg afhalen als je die blokeert. En het openbaar ministerie mag je vervolgen. Maar daartegenover hebben we ook kunnen vaststellen dat de rechter in de meeste gevallen tot vrijspraak komt.

Burgelijke ongehoorzaamheid is een wettelijk middel. Waarbij je enkele wetten overtreed in de verwachting dat hogere wetten je zullen beschermen.

Maar dat iets mag, wil nog niet zeggen dat je het moet doen. Zou dan de wet veranderd moeten worden. En zo ja, kan dat zomaar? Waar de grens ligt kunnen we tijdens deze sessie met elkaar gaan onderzoeken. spoiler alert: er komt geen eindconclusie.

Voor de Christenen onder u

Zoals hiervoor genoemd ben ik Christelijk opgevoed. En ik ben nog steeds Christen. Voor de ingewijden is dat ook terug te horen in een groot deel van mijn liedjes. Daarnaast heb ik ook een aantal jaren theologie gestudeerd. Een van de elementen die in de proeverij aan de orde kan komen is dan ook een exploratie van theologisch, bijbelse en/of spirituele kaders.

Of je de bijbel nu letterlijk leest of als metafoor, in beide gevallen kom ik tot de conclusie dat deze doordrenkt is met een herhaalde oproep tot praktische reachtvaardigheid.

Zelfs God doet (aldus het begin van het verhaal) op dag één niet veel meer dan het licht aan.

Maar soms is het erkennen van de chaos wel de allerbelangrijkste stap. Dat op zichzelf is al goed.

En vanuit daar op zoek naar jouw roeping, in stappen die jij kunt volhouden. Dat brengt het paradijs op aarde.